Børsteorms flue

Børsteorm - de virker bare, når de virker.

Børsteorms fluer har en begrænset levetid. Når de levende børsteorme sværmer, skal du også finde dine børsteorme frem fra kassen. Det er en kort og intens periode, men hvis du rammer rigtigt kan det vise sig at være et sandt havørredbonanza at fiske med børsteorms fluer.

Der er så mange at vælge imellem

Ja, om det er en wolly bugger, tandems flue eller noget andet betyder måske i sidste ende ikke så meget. Men, der er nogle gange man gerne vil have en realistisk flue - og en børsteorm er noget der er nemt at lave lidt realistisk - så det er nemt at forsøge med sådanne en.

Den flue jeg oftest bruger når der skal imiteres børsteorme er en "real worm" variant. Jeg forsøger også at holde mig til de mere grå farver, da det er den type af børsteorme jeg oftest ser i Mariager Fjord.

Step by step

Denne flue er ydersst simpel at binde - men det sviner, så husk en støvsuger tæt på.

Du skal bruge noget Marabou i den ønskede farve.

Derudover skal du bruge 2 mindre kroge - gerne i størrelse 8 eller 10 i scud kroge. Så skal du bruge et tungstenshovede og noget fletteline og lidt dubbing. Thats it. Simpel flue.

Step 1

Først skal man lave bagdelen til fluen. Brug noget neutralt bindetråd og lav en hale af marabou fjeren.

Step 2

Tag resten af marabou fibrene og "mix" dem sammen med det dubbing du har valgt der skal udgøre kroppen på fluen. Her har jeg valgt noget icedub med lidt flash effekt i - det virker kanon godt på en solrig dag.

Step 3

Lav bagdelen færdig - dub lidt af "mixet" på, lim den og læg den til tørre.

Step 4

Selve kroppen af fluen består af en stor dubbing løkke der er viklet om sig selv. For at gøre denne krop stærk så den kan holde til mere end en fisk skal den laves i fletteline. Den mængde fletteline man skal bruge skal være ca 4 gange så lang som man ønsker at fluen skal være.

Længden af fluen er lidt op til en selv, bare husk - jo længere den er, jo sværer er den at kaste med. Jeg syntes fluer på ca. 10 cm er fine at kaste med, samtidigt med at de nogenlunde ligner børsteorme i forhold til længden.

Step 5

Nu skal du gøre den forreste krog klar til at være hovedet på fluen. For at give fluen mest bevægelse i hovedet - ligesom en rigtig børsteorm - skal man her huske kuglehovedet inden man ligger bunden af bindetråd.

Nu skal du fæstne flettelinen - DEN SKAL SIDDE GODT PÅ. Det er den der skal holde 8 kg fisken du fanger i 3. kast. Kør den frem og tilbage et par gange. Så sidder den der.

Step 6 - Dubbinbgløkken fyldes

Start med at lave to lige store pølser af det "dubbing mix" du lavede tidligere.

Tag den ene pølse og lig ind helt op imod "hovedekrogen". Den skal HELT op imod krogen. Mas den op. Jo tættere den er imod krogen, jo pænere bliver overgangen fra krog til dubbing løkke.

Når du har fået mast dubbing massen op - sså skal krogen på løkken som vist nedenfor.

Så skal den anden dubbing mix pølse ind i det sidste af løkken.

Nu skal dubbing løkken spindes. Og den skal spindes til. Den skal spindes HÅRDT. Det er fletteline, det knækker ikke. Jo hårdere du spænder den, jo tykkere bliver fluen og jo fastere bliver fluen. Leg lidt med hvordan du gerne vil have det, men jeg spinder den MEGET hårdt.

Step 7 - Fluen gøres klar

Nu skal du "folde" dubbing løkken op til hovedet. Tag fat i din dubbing spinner og halen på fluen (du kan se den stikker op, på billedet ovenfor) og "fold" dubbing spinneren op til den hovedekrogen. Lås flettelinen fast heroppe.

Brug herefter en dubbing børste og vær lidt grov ved fluen. Der vil falde en masse materiale af. Brug det til at dubbe et hovede på fluen.

Bang, så har du en fed børsteorms flue der bare virker.